Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Závažnú Porubu sužujú neustále návštevy medveďov

Medveď čierny Foto: TASR/AP Photo

Podľa Stanislava Ondruša zo Správy Národného parku Nízke Tatry treba odstrániť príčiny nevítaných návštev medveďov.

Závažná Poruba 5. augusta (TASR) – Viacerí obyvatelia podhorskej liptovskej obce Závažná Poruba poukazujú na dlhodobý problém opakujúcich sa návštev medveďov v blízkosti rodinných domov.

Obecná samospráva chce v záujme trvalej nápravy tlmočiť všetkými možnými spôsobmi ich oprávnené sťažnosti kompetentným inštitúciám.

Nie sú to žiadne prázdne výmysly či povesti. Faktom je, že medvede naozaj ohrozujú našich obyvateľov. Je to vážna situácia, ktorú treba nevyhnutne rýchlo riešiť. Prednedávnom som oslovil priamo ministra životného prostredia a pozval ho k nám, aby sa prišiel presvedčiť, že to treba začať radikálne riešiť,“ uviedol pre TASR starosta Pavel Baráni.

Predseda tamojšieho Poľovníckeho združenia Poludnica Miroslav Droppa upozornil na nepochybné premnoženie medveďov. „Počas jedného roka som videl 19 rozpoznateľne rôznych medveďov, a to som určite nestretol všetkých. Pritom na rozlohu nášho chotára by mali pripadať tak tri, štyri. Príslušná legislatíva sa už musí ozaj radikálne zmeniť, aby sa dosiahol vyvážený stav,“ skonštatoval.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Stanislav Ondruš zo Správy Národného parku Nízke Tatry prízvukoval, že jednou zo základných podmienok možného riešenia je zdokumentovanie konkrétnych prípadov pohybu medveďov v intravilánoch obcí, nebezpečných stretov s ľuďmi a spôsobených škôd. „V prvom rade treba odstrániť príčiny nevítaných návštev medveďov,“ zdôraznil.

Nesmie sa stávať, že nachádzajú veľmi ľahko prístupné zdroje potravy, nezabezpečené odpadové kontajnery, voľne vyhodené zvyšky jedál či hospodárskych zvierat. Samozrejme, keď konkrétny medveď napriek všetkým možným opatreniam preniká opakovane do tesnej blízkosti obydlí a robí škody, treba ho v krajnom prípade aj vyradiť z populácie,“ dodal Ondruš pre TASR.