Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Centrom Žiliny opäť prejde tradičný sprievod fašiangových masiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na pódiu sa predstavia deti z detských folklórnych súborov Hájovček, Lieska, Cipovička a žiaci zo Súkromnej základnej umeleckej školy Slovenských dobrovoľníkov v Žiline.

Žilina 2. februára (TASR) – Tradičný sprievod fašiangových masiek prejde centrom Žiliny v piatok 9. februára. Začne sa o 14.30 h pred budovou mestského úradu a skončí sa na Mariánskom námestí, kde je od 15.30 h pripravený hlavný program štrnásteho ročníka žilinského Carnevalu. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Doplnila, že na pódiu sa predstavia deti z detských folklórnych súborov Hájovček, Lieska, Cipovička a žiaci zo Súkromnej základnej umeleckej školy Slovenských dobrovoľníkov v Žiline. Umenie predvedú i folklórne súbory Jurošík a Rozsutec a záver programu bude patriť skupine Taktici.

"Pre fašiangové obdobie sú typické karnevaly, zábavy a tancovačky, to vedeli už i naši starí rodičia. Osobne ma veľmi teší, že sa nám darí tieto tradície zachovávať aj v našom meste a už štrnásty rok organizujeme sprievod masiek, ktorý patrí k najväčším na Slovensku," povedal žilinský primátor Igor Choma s tým, že každoročne ide o jedno z najobľúbenejších podujatí mesta.

Podľa Zigovej si návštevníci karnevalu budú môcť fašiangy naplno vychutnať nielen prostredníctvom jedinečnej atmosféry, ale i vďaka tradičným dobrotám, ktoré počas fašiangového obdobia podávali naše staré mamy. "O ochutnávku týchto špecialít sa postará ženský spolok Živena zo Žiliny. Vyvrcholením dňa bude pochovávanie basy, ktoré na fašiangovej zábave nesmie chýbať a ktoré symbolicky ukončí obdobie plné svetských radovánok," dodala hovorkyňa mesta Žilina.