Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Zo Žiliny vyrazili prvé cyklobusy. Do Terchovej a Novej Bystrice

Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina vypravila ráno 13. júna 2015 prvé dva cyklobusy na trase prímestskej hromadnej dopravy. Vyrazili z autobusovej stanice v Žiline do Novej Bystrice a Terchovej. Po dnešnej prezentačnej jazde budú premávať od 14. júna vždy v nedeľu a počas sviatkov až do 31. augusta tohto roku. Na snímke cestujúci nakladá bicykel v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Po dnešnej prezentačnej jazde budú premávať od 14. júna vždy v nedeľu a počas sviatkov až do 31. augusta tohto roku.

Žilina 13. júna (TASR) – Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina vypravila dnes ráno prvé dva cyklobusy na trase prímestskej hromadnej dopravy. Vyrazili z autobusovej stanice v Žiline do Novej Bystrice a Terchovej. Po dnešnej prezentačnej jazde budú premávať od 14. júna vždy v nedeľu a počas sviatkov až do 31. augusta tohto roku.

"Hlavným zámerom je ponúknuť najmä rodinám s deťmi možnosť stráviť deň na bicykli bez toho, aby museli absolvovať náročnú a dlhú trasu i do vzdialenejších lokalít nášho kraja," uviedol predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár s tým, že pôjde o klasické spoje pravidelnej dopravy, ktoré môžu využívať nielen pravidelní cestujúci v rámci dopravnej obslužnosti, ale aj cyklisti a turisti.

Podľa cestovného poriadku SAD Žilina bude jeden cyklobus premávať trikrát denne (ráno, napoludnie, popoludní) zo Žiliny cez Varín a Belú do Terchovej, druhý v približne rovnakých intervaloch zo Žiliny cez Kysucké Nové Mesto, Starú Bystricu až do Novej Bystrice. Cyklobusy budú prepravovať cestujúcich podľa bežných tarifných podmienok platných pre SAD Žilina, za bicykel si cyklista priplatí. Kapacita cyklovleku je 24 bicyklov, cestujúci si budú musieť zakúpiť miestenku a cestovný lístok pred jazdou prostredníctvom predpredajného systému AMSBus buď priamo elektronicky na www.amsbus.sk, alebo osobne v klientskych centrách SAD Žilina (KC OC Mirage, AS Žilina, AS Martin, AS Čadca), prípadne u všetkých predajcov cestovných lístkov a miesteniek AMSBus.

„Počas tohtoročného leta pôjde o skúšobnú prevádzku, na základe ktorej sa ŽSK rozhodne, v akej miere bude podobné aktivity podporovať i v ostatných regiónoch Žilinského kraja. Bližšie informácie o tarifných a prepravných podmienkach a o cestovnom poriadku nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.zilinskazupa.sk alebo na stránke zmluvného dopravcu www.sadzilina.sk,“ doplnila hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Na snímke cestujúci nastupujú do cyklobusu v Žiline.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Na snímke cestujúci nakladá bicykel v Žiline.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Na snímke vykladanie bicykla v Terchovej.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo