Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Jesenná údržba mestskej zelene v Žiline sa začne v októbri

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas celej jesene sa vykonajú ozdravné rezy, aby sa predchádzalo úrazom a kolíziám v dôsledku pádu poškodených častí drevín.

Žilina 28. septembra (TASR) – Jesenná údržba mestskej zelene sa v Žiline začne vzhľadom na končiace sa vegetačné obdobie drevín v októbri. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že orezaním i výrubom poškodených častí stromov a vysadením nových rastlín sa zrevitalizuje zeleň v jednotlivých častiach mesta. "Obnovou prejdú dreviny na Ulici Antona Bernoláka (Bulvár), kde sa odstráni 48 jaseňov. Tieto dreviny približne v rovnakom počte nahradí nová výsadba stromov druhu sakura, čím druhovo nadviaže na predošlú výsadbu v tejto lokalite. Vznikne tak aleja okrasných čerešní, ktorá bude lemovať celý priestor Bulváru," uviedol hovorca mesta Žilina.

Poškodené dreviny nahradia nové aj na Predmestskej ulici, kde budú tiež vysadené okrasné čerešne. "Podmienky v tejto lokalite neposkytujú dostatočný priestor pre plnohodnotný rast všetkých druhov rastlín a dochádza k prehustenej výsadbe. Práve preto dôjde k preriedeniu pôvodnej výsadby, ktorú nahradí nová. Dvadsaťjeden okrasných čerešní nahradí brezy, jarabinu, smreky a staré sakury, ktoré sú v zlej kondícii," podotkol Čorba.

Počas celej jesene sa podľa neho vykonajú ozdravné rezy, aby sa predchádzalo úrazom a kolíziám v dôsledku pádu poškodených častí drevín. "V závislosti od počasia sa uskutoční i nová výsadba stromov, najneskôr však do konca mimovegetačného obdobia. Aj takýmto krokom sa snažíme dostať čo najviac zelene do mesta," dodal hovorca mesta Žilina.