Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Na Technickej myšlienke roka prezentovali stredoškoláci 21 projektov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Celkovo bolo do súťaže prihlásených 36 prác z 10 stredných škôl z celého Slovenska.

Žilina 18. apríla (TASR) – Víťazom 10. ročníka súťaže pre stredoškolských študentov Technická myšlienka roka 2018 sa v utorok (17.4.) v Žiline stal v sekcii mechatronika študent Strednej priemyselnej školy Ignáca Gessaya Spojenej školy Tvrdošín Erik Durčák s projektom CNC Kombi a v sekcii elektronika a IT študent Strednej odbornej školy technickej v Michalovciach Miroslav Murin s projektom My Spy. TASR o tom informovala Martina Slavíková z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline.

Cieľom súťaže je podporovať záujem študentov o vysokoškolské štúdium technického zamerania, konkrétne elektrotechnických a informačných technológií. "Hlavným mottom súťaže je predstavenie inovatívnych technických riešení študentov zo stredných škôl a oboznámenie nadaných študentov s univerzitným prostredím. Tento ročník bol výnimočný množstvom originálnych nápadov. To je dôkazom, že to, čo robíme, má zmysel," povedal vedúci Katedry mechatroniky a elektroniky Elektrotechnickej fakulty (EF) ŽU Michal Frivaldský.

Celkovo bolo do súťaže prihlásených 36 prác z 10 stredných škôl z celého Slovenska. „Do finálového kola vybrala hodnotiaca komisia 23 prác a zúčastnilo sa najlepších 21 prác. V sekcii mechatronika prezentovali študenti 10 projektov a v sekcii elektronika a IT 11 projektov. Súťažilo sa v kategóriách priemyselná a výkonová elektronika, signálová elektronika, mikroprocesory a ich aplikácie, mechatronika, obnoviteľné zdroje energie, informačné a komunikačné technológie, automatizácia, zabezpečovacie systémy a multimédiá," uviedla Slavíková.

Víťaz sekcie mechatronika navrhol stroj CNC Kombi, ktorý predstavuje neobvyklé spojenie dvoch CNC strojov, čo mu poskytuje širokú škálu využitia. Víťaz sekcie elektronika a IT vyhral s nápadom monitorovacej aplikácie, ktorá pracuje v osobnom počítači aj v telefóne a jej úlohou je zvýšiť bezpečnosť na internete. "Cenu sponzora ON Semiconductor získali Samuel Mrekaj a Samuel Mazúr za projekt Mobilné robotické rameno. Študenti Spojenej školy Kysucké Nové Mesto prišli s myšlienkou robota, ktorý je schopný dostať sa do priestorov nebezpečných pre človeka a vykonávať tam rôzne úlohy," dodala Slavíková.

Súťaž Technická myšlienka roka 2018 vyhlásila EF ŽU s podporou priemyselných partnerov a Agentúry na podporu výskumu a vývoja SR.