Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Zamestnávatelia diskutovali so žilinskými školami o duálnom vzdelávaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Žilinský samosprávny kraj má celkovo v duálnom vzdelávaní v prvom, druhom a treťom ročníku 744 žiakov. Kraj chce poskytovať okrem kvalitného gymnaziálneho aj kvalitné odborné vzdelávanie.

Žilina 2. októbra (TASR) – Skúsenosti so zákonom o duálnom vzdelávaní, ktorý je v platnosti od roku 2015, si dnes počas konferencie na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vymenili zástupcovia stredných škôl, zamestnávateľov, okresných úradov, stavovských a profesijných organizácií či združenia odborových zväzov.

ŽSK chce podľa jeho predsedu Juraja Blanára poskytovať okrem kvalitného gymnaziálneho aj kvalitné odborné vzdelávanie. "Zvolali sme odborníkov z celého Slovenska, aby sme si vymenili skúsenosti za obdobie, odkedy je zákon o duálnom vzdelávaní v praxi. Pretože aplikačná prax priniesla mnohé skúsenosti, ktoré je potrebné do tohto zákona zapracovať," povedal Blanár.

Doplnil, že ŽSK má celkovo v duálnom vzdelávaní v prvom, druhom a treťom ročníku 744 žiakov. "To sú potenciálni zamestnanci, ktorí pôjdu do 24 firiem, ktoré s nami spolupracujú. V tomto trende je potrebné pokračovať a podporovať odborné vzdelávanie. Možno aj použitím starého známeho porekadla našich predkov, že remeslo má zlaté dno. Aby aj títo ľudia boli schopní zamestnať sa. Ale v prvom rade, aby sme v odborných školách vychovávali žiakov, ktorí nepôjdu na úrad práce, ale ku konkrétnemu zamestnávateľovi," zdôraznil predseda ŽSK.

"Oproti bývalému školskému roku máme na Slovensku v systéme duálneho vzdelávania nárast o 27 percent žiakov. Posledné čísla hovoria zhruba o 1300 žiakoch, ktorí nastúpili do systému v tomto školskom roku. Vybrali sme sa dobrou cestou, záujem zamestnávateľov, žiakov, škôl či samosprávnych krajov sa pretavil do tohto pozitívneho čísla a verím, že to budúcoročné bude ešte lepšie,“ podotkol riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók.

Riaditeľ odboru riadenia ľudských zdrojov Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Mário Oleš uviedol, že v prvom a druhom ročníku majú aktuálne 61 žiakov duálneho vzdelávania. "Z nich je 30 prvákov a 31 druhákov. Samozrejme, je to beh na dlhé trate, pretože prvé výsledky nás budú čakať až o dva roky. Ako jeden z lídrov na trhu duálneho vzdelávania ale dúfame, že práve týmto systémom budeme vedieť získavať značnú časť nových zamestnancov," dodal Oleš.