Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský literárny festival otvorila Kníhkupecká noc

Na snímke dramaturg Daniel Majling. Jeden z hostí na festivale. Foto: TASR/Andrej Galica

Hlavný festivalový program bude do 8. októbra v Novej synagóge a v Nadácii Polis na Mariánskom námestí v Žiline. Festival si za hlavnú tému vybral narábanie s faktami.

Žilina 28. septembra (TASR) – Kníhkupecká noc na pôde žilinského kníhkupectva Artforum otvorila dnes 14. ročník Žilinského literárneho festivalu, ktorého podtitul je Fakt? Fakt!

"Žilinský literárny festival si za hlavnú tému vybral narábanie s faktami. Žijeme v dobe, keď sa manipuluje s faktami a nie je problém nájsť vo verejnom priestore veľmi čudesné interpretácie. Teoretici tvrdia, že žijeme v postfaktickej dobe. Tak sme si povedali, že by bolo dobré sa venovať aj faktom," povedal žilinský kníhkupec Ján Ničík.

Hlavný festivalový program bude podľa neho do 8. októbra v Novej synagóge a v Nadácii Polis na Mariánskom námestí v Žiline. "Ponúka čítačky, stretnutia, literárne programy, koncerty, výstavy, filmy, divadelné predstavenia, tvorivé dielne, besedy so spisovateľmi naživo pre všetkých, čo vnímajú literatúru ako labyrint reality a výmyslov," podotkol Ničík.

Doplnil, že pozvanie prijali napríklad víťaz Anasoft Litera 2017 Ondrej Štefánik, spisovateľ Michal Hvorecký, spisovateľ Silvester Lavrík, spisovateľka Denisa Fulmeková, bloger Samo Marec, speváčka, klaviristka a textárka Katarína Máliková, spisovateľ a dramaturg Daniel Majling.