Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Adam Žampa nepostúpil do 2. kola slalomu v Záhrebe, vedie M. Schwarz

Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa reaguje v cieli 1. kola slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Záhrebe 6. januára 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Adam Žampa mal najväčšie problémy krátko po štarte, do prvého medzičasu nabral stratu 1,14 s.

Záhreb 6. januára (TASR) - Rakúsky lyžiar Marco Schwarz sa usadil na čele po 1. kole nedeľného slalomu Svetového pohára v Záhrebe. Na krajana Marcela Hirschera mal pred druhou jazdou k dobru 37 stotín sekundy. Rakúšania totálne ovládli prvé kolo, na tretej pozícii bol ďalší zástupca alpskej veľmoci Manuel Feller (+0,42). Na štvrtej priečke figuroval už s výraznejším odstupom Nór Henrik Kristoffersen (+0,70). Slovenský reprezentant Adam Žampa so stratou 2,43 s obsadil 32. priečku a neprebojoval sa do 2. kola, k postupu mu chýbalo 19 stotín.

Líder SP i hodnotenia disciplíny Hirscher predviedol v stredisku Sljeme pri chorvátskej metropole svoju typickú dravú jazdu a so štartovým číslom štyri sa dostal do vedenia. Mohol byť však z toho ešte lepší čas, keby "neprepálil" vertikálu pred cieľom. Jeho zaváhanie využil Schwarz, ktorý v priebežnej klasifikácii slalomu zaostával za krajanom len o bod, vďaka dynamickej a zároveň čistej jazde prekonal Hirschera a pred 2. kolom (15.30) si vybudoval najlepšiu východiskovú pozíciu.

Adam Žampa mal najväčšie problémy krátko po štarte, do prvého medzičasu nabral stratu 1,14 s. Potom našiel správny rytmus, ale chyba pri záverečnej vertikále ho stála ďalšie desatiny a v cieli ho klasifikovali na priebežnej 25. pozícii. Napokon ho predbehli ešte ďalší siedmi pretekári a vypadol tak z postupovej tridsiatky.

"V prvej časti som urobil trošku chybu, myslím si, že spodná časť aj s malou chybou bola super. U mužov sa môže kvalifikovať každý do posledného pretekára a trať držala super. Najmä v spodnej časti je perfektná, v prvej strmine je trošku iný sneh," povedal slovenský lyžiar v cieľových priestoroch.