Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Tréner ruských bežcov M. Cramer verí, že jeho zverenci sú nevinní

Rus Alexander Legkov. Foto: TASR/AP

Nemecký tréner Markus Cramer je sklamaný, že ďalší jeho športovci dostali dopingové tresty a nesmú sa zúčastniť na olympiáde.

Oberstdorf 2. januára (TASR) - Nemecký tréner Markus Cramer, ktorý vedie ruských bežcov na lyžiach, je nadšený, že jeho zverenec Sergej Usťugov vyhral prvé dve etapy prestížneho Tour de Ski. Na druhej strane je sklamaný, že ďalší jeho športovci dostali dopingové tresty a nesmú sa zúčastniť na olympiáde. Cramer je totiž presvedčený, že sú nevinní.

Trénera dojalo, že Usťugov venoval svoje dva triumfy na Tour práve potrestaným kolegom Alexandrovi Legkovovi a Jevgenijovi Belovovi. Zároveň verí, že Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) čoskoro bude riešiť ich odvolanie a zruší suspendciu. "Nič nie je dokázané, športovci nemohli ovplyvniť to, čo sa mohlo stať. Je veľmi ťažké ho motivovať, ale Legkov chce dokázať svoju pravdu a teraz trénuje na majstrovstvá sveta," Cramerove slová priniesla agentúra dpa.

Olympijský víťaz na 50 kilometrov z domáceho Soči Legkov a jeho krajan Jevgenij Belov sa voči predbežnej suspendácii odvolali, FIS pre podozrenie z porušenia dopingových pravidiel pozastavila činnosť aj štvorici ďalších Rusov, medzi nimi Maximovi Vylegžaninovi a Alexejovi Petuchovovi.

"Čo môžem povedať? V spomínanom čase som bol ešte zamestnaný na Nemeckom lyžiarskom zväze. Jediné, o čom môžem hovoriť, je to, čo som počul od tých potrestaných a čo som zažil v Rusku. Legkova poznám od roku 2007. Ak sa takýto športovec - ktorý je v Top 5 vo Svetovom pohári posledné štyri roky, víťaz Tour de Ski a tým pádom žiadny náhodný olympijský víťaz - postaví predo mňa a so slzami v očiach prisahá, že si nikdy nič nevzal, tak mu verím," pokračoval.

Cramer zároveň upozornil na výsledky jeho testov z obdobia medzi augustom 2013 a júla 2014. Antidopingoví komisári navštívili Legkova dvadsaťkrát, pričom 16 testov vykonali mimo Ruska a všetkých 20 malo negatívny výsledok.

Legkov v tom čase často trénoval vo Švajčiarsku pod vedením miestneho kouča Reta Burgermeistera. S Cramerom spolupracuje od roku 2015.