Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Luitz prišiel o svoj triumf v obrovskom slalome SP v Beaver Creeku

Stefan Luitz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dvadsaťšesťročný zjazdár použil medzi 1. a 2. kolom kyslíkovú masku.

Berlín 10. januára (TASR) - Nemecký lyžiar Stefan Luitz prišiel o svoj triumf v obrovskom slalome Svetového pohára v americkom Beaver Creeku. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) vo štvrtok potvrdila jeho diskvalifikáciu a víťazstvo prisúdila pôvodne druhému Marcelovi Hirscherovi.

Luitz slávil v decembrovom "obráku" premiérový triumf v pretekoch SP. Dvadsaťšesťročný zjazdár však použil medzi 1. a 2. kolom kyslíkovú masku. Antidopingové pravidlá FIS z júla 2016 uvádzajú, že takéto porušenie sa trestá automatickou diskvalifikáciou, ale predpisy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) z tohto roka to nezakazujú. FIS umožnila pretekárovi vyjadriť svoj názor predtým, než vydala k prípadu definitívny verdikt.

"Vypočúvacia komisia FIS dospela k záveru, že Luitz porušil pravidlo FIS zakazujúce použitie zdravotných pomôcok, keď medzi dvoma kolami inhaloval kyslík pomocou masky. Výsledkom je, že bude diskvalifikovaný z pretekov," uviedla FIS vo svojom vyhlásení.

Víťazstvo tak pripadne Hirscherovi, Rakúšan pôvodne skončil v obrovskom slalome na druhom mieste o 14 stotín sekundy za Luitzom. Vo výsledkovej listine sa posunie aj slovenský reprezentant Adam Žampa, ktorý pôvodne obsadil 19. miesto. Po Luitzovej diskvalifikácii bude mať 13 bodov za 18. priečku.

Luitzov právnik agentúre DPA povedal, že zjazdár sa voči verdiktu odvolá na Športový arbitrážny súd (CAS). Zároveň chce požiadať FIS o dočasné pozastavenie diskvalifikácie, aby neprišiel o 100 bodov za víťazstvo a tým pádom aj lepšiu nasadzovaciu pozíciu v nadchádzajúcich pretekoch.