Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Vlhová je nová slalomárska kométa. Jasná bude vo vytržení

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje v cieli víťazstvo slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Spôsob, akým v nedeľu premiérové vyhrala vo švédskom Aare preteky Svetového pohára, mal priam explozívny rámec.

Aare 13. decembra (TASR) - Nie je to rekordný nástup, aký v hustých bránkach kedysi predviedli Janica Kosteličová či Mikaela Shiffrinová. Slovenku Petru Vlhovú však pokojne možno nazvať novou slalomovou kométou Svetového pohára. Spôsob, akým v nedeľu premiérové vyhrala, mal priam explozívny rámec.



V Jasnej dve adeptky na pódium

Je tak definitívne, že ak sa nič zlé nestane, 6. marca bude mať slovenské zjazdové lyžovanie dve horúce adeptky na pódiové umiestnenie v slalome SP v Jasnej. Neuveriteľné, že historickú športovú udalosť na bielych svahoch ozdobia až dve slovenské hviezdy, Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová, ktoré ako jediné dokázali v samostatnej ére nadviazať na federálnu elitu Janky Gantnerovej-Šoltýsovej. Silný faktor je aj Vlhovej rodisko Liptovský Mikuláš, teda mesto pár kilometrov od úpätia Nízkych Tatier s priamym ťahom na Jasnú pod Chopkom.

Na snímke vľavo Veronika Velez Zuzulová, ktorá skončila v slalome Svetového pohára vo francúzskom Aare na šiestom mieste. Vpravo jej krajanka Petra Vlhová , ktorá v Aare zvíťazila. A Peťka stále tomu nemôže uveriť !!!! - komentuje Veronika spoločnú fotografiu na svojom profile
Foto: Teraz.sk/Facebook veroniky Velez Zuzulovej


Pri troche odvahy by našinec mohol použiť aj výraz "horúce adeptky na víťazstvo v Jasnej". Treba však dodržať rešpekt pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá v prvých dvoch slalomoch sezóny dominovala priam galaktickým rozdielom a v Aare neštartovala pre zranenie. Na druhej strane táto skutočnosť nijako nezhodnocuje senzačný triumf Vlhovej, ktorá sa navyše pred dvoma týždňami TASR vyznala: "Do druhého kola som prvýkrát v živote išla na štvrtom mieste, takže medzi poslednými a bola to nová skúsenosť. Myslím si, že som sa s tým dobre popasovala, aj keď som chcela byť prvá. Veľa ľudí mi gratulovalo a mnohí boli prekvapení, lebo som tam vystrelila ako raketa." Teraz, s odstupom dvoch víkendov Petra konštatovala: "Mrzelo ma to, že som klesla na siedmu priečku, ale nič to, teraz som si to vynahradila. Prvé pódium a hneď víťazstvo, to je niečo neuveriteľné." A pre TASR dodala, že trochu nervozity na štarte druhej jazdy cítila: "Cez pauzu so snažila o bežné vyplnenie času, nič špeciálne. Napila som sa, dala som si ovocie. Samozrejme prehliadka trate a oddych."

Maximalistické ciele

Kométa, či raketa, Petra mala odvahu vysloviť maximalistické ciele vždy. Prvýkrát počas jej tiež senzačného 11. miesta v jej debutových pretekoch SP v roku 2012 v rakúskom Semmeringu. Už vtedy vyhlásila, že raz chce byť najlepšia. Pravda, v Aare v cieľových priestoroch pre svetové agentúry pripustila, že bola aj sama prekvapená: "Je to až neuveriteľné, že to išlo tak skvele. Moje prvé kolo, to bola najlepšia jazda, akú som kedy predviedla. Je to pre mňa skvelý deň, prvýkrát na pódiu a hneď najvyššie. Neviem, ako by som opísala moje pocity, proste som šťastná a naplnená emóciami."

V Jasnej už vyhrala

Medzi Vlhovej prvým úspechom SP a nedeľňajším Aare nešlo na najvyšších fórach vždy všetko podľa plánov, ale mladučká Slovenka excelovala na mládežníckych vrcholoch. Práve v Jasnej sa v roku 2014 stala juniorskou majsterkou sveta, predtým získala večný štatút prvej slovenskej šampiónky na ZOH mládeže, keď zlatú medailu vydolovala tiež v obľúbenom slalome.

Slovenská juniorská reprezentantka Petra Vlhová sa raduje z víťazstva v slalome žien na Majstrovstvách sveta juniorov v alpskom lyžovaní v Jasnej v piatok 28. februára 2014.
Foto: TASR/Dušan Hein


Symbolika

Mládežnícke úspechy ju spájajú s dávnejšou zlatou juniorkou Veronikou Velez-Zuzulovou a jej o 11 rokov staršia kamarátka stála tiež pri nej veľmi blízko práve v prelomových súťažiach. Pred tromi rokmi v Semmeringu sa Petrin prvý prienik v SP zrodil po boku vytúženého prvého Veronikinho víťazstva v pretekoch. SP. V Aare rutinérky zase 6. miestom okorenila senzačný úspech svojej mladšej reprezentačnej kolegyne.

lovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová sa raduje v cieli z víťazstva v sobotňajšom slalome Svetového pohára v Semmeringu 29. decembra 2012. Veronika Velez-Zuzulová dosiahla v sobotu životný úspech, keď prvýkrát v kariére vyhrala slalom Svetového pohára. FOTO TASR/AP
Foto: TASR/AP