Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia ZOH 2018

Kórejská ekonomika stabilne rastie, pomôžu jej aj olympijské hry

Na snímke inštalácia pred Ice Arena Kangnung v olympijskom parku 2. februára 2018 v juhokórejskom Kangnungu. Pjongčang zorganizuje zimné olympijské hry v termíne od 9. do 25. februára 2018. Foto: TASR/AP

Kórejskí investori pôsobia aj na Slovensku.

Bratislava 4. februára (TASR) - Južná Kórea bude už o niekoľko dní hostiť Zimné olympijské hry v Pjongčangu. Krajina s viac ako 51 miliónmi obyvateľov očakáva pritom aj tento rok veľmi zdravý hospodársky rast na úrovni 2,9 %. Ten bude ťažiť z vývozu, fiškálnych stimulov vlády, ako aj zimnej olympiády. Vo svojej najnovšej analýze to uvádza spoločnosť Coface.

Ekonomika Južnej Kórey je podľa ekonómov dlhodobo stabilná. "Prím hrá dopyt výroby high-end elektroniky a polovodičov a export najmä do Číny a USA," konštatuje manažér Coface Slovensko Juraj Janči. Práve najväčší športový sviatok, ale aj snaha krajiny zlepšiť diplomatické vzťahy so svojím najväčším obchodným partnerom Čínou, majú potenciál zvýšiť príjmy z cestovného ruchu. Bude to však závisieť aj od vývoja bezpečnostnej situácie a hrozieb zo strany severného suseda. Južná Kórea už zvýšila rozpočet na obranu, no rozhodla sa tiež ísť cestou zlepšenia diplomatických vzťahov s Čínou.

V krajine rastie aj ziskovosť tamojších firiem a pozitívne sa vyvíja aj podnikateľské prostredie. "Jediné otrasy, ktoré Južná Kórea zaznamenala počas posledných období, sú najmä aktívny a nekompromisný boj proti korupcii, kde počas roka 2017 bol v znamení škandálu okolo bývalej prezidentky Pak Kun-hje a Jay Lee, majiteľa spoločnosti Samsung," priblížil Janči.

Silnou stránkou ekonomiky je aj dostatočné rozdelenie priemyslu, úspešný vzdelávací systém, vysoké investície do vedy a výskumu a rast investícií v Číne, Vietname a Indii.

Oslabenie ekonomickej aktivity Číny, ktorá je najväčším obchodným partnerom Južnej Kórey, sa však podľa Coface mierne odrazí aj na raste jej hrubého domáceho produktu. Tamojšia ekonomika, najmä oceliarsky, textilný a lodiarsky priemysel pritom narážajú na silnú čínsku konkurenciu. Slabou stránkou ekonomiky je aj zadlženosť domácností, ktorá sa odráža na slabej spotrebe, starnúce obyvateľstvo, ale aj vysoká nezamestnanosť medzi mladými, a to napriek výbornému vzdelávaciemu systému.

Kórejskí investori pôsobia aj na Slovensku. Najväčšími sú automobilka Kia Motors Slovakia, ktorá je desiatou najväčšou firmou v strednej a východnej Európe podľa tržieb v Coface Top 500, a v elektronike dominuje Samsung Electronics Slovakia na 29. mieste v tomto rebríčku.