Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia ZOH 2018

Országhovi chýbali špinavé góly: Nemáme rodených strelcov

Na snímke slovenská striedačka, hore sprava lekár Ján Grauzel a asistent trénera Vladimír Országh a dole sprava Juraj Valach a Marek Ďaloga. Foto: TASR - Michal Svítok

V stretnutí B-skupiny i utorňajšom kvalifikačnom zápase o postup do štvrťfinále zaťažili slovenskí hokejisti konto USA jediným gólom.

Pjongčang 20. februára (TASR) - Slovenskej hokejovej reprezentácii chýbali na olympijskom turnaji v Pjongčangu strelecké individuality, zastúpiť ich mala kolektívna snaha o skórovanie. V dostatočnej miere sa to podarilo (trikrát) iba v úvodnom skupinovom zápase proti Olympijským športovcom z Ruska, v nasledujúcich dueloch už Slováci skórovali len štyrikrát.

V stretnutí B-skupiny i utorňajšom kvalifikačnom zápase o postup do štvrťfinále zaťažili konto USA jediným gólom. "Celý turnaj nám chýbala agresivita pred bránkou súpera, 'špinavé' góly, ktoré by sme dotlačili do siete. Momentálne nám absentujú rodení strelci, ktorí by dominovali v kvalitnej zahraničnej lige, alebo by sa výraznejšie posúvali ďalej. Preto musíme pracovať ako tím, byť agresívnejší pred bránkou a dávať 'škaredé' góly. Dnes padajú po strelách od modrej čiary, dorážkach či tečovaniach puku. Mne osobne toto trošku chýbalo v našej hre. Neboli sme dostatočne nebezpeční pred súperovou bránkou," zhodnotil asistent trénera Vladimír Országh po prehre 1:5.



Slováci v kvalifikačnom zápase dosiahli svoj jediný zásah až za trojgólového manka, keď sa v presilovej hre presadil Peter Čerešňák. Zverenci Craiga Ramsayho nezvládli postaviť na tomto momente "comeback" a v záverečnom dejstve inkasovali ešte dvakrát. Podľa Országha však bol medzi mužstvami menší rozdiel než ukazuje rezultát: "Je to škoda, prvú tretinu sme začali slušne, bolo to vyrovnané. Škoda začiatku druhej tretiny, dostali sme gól a v oslabení ďalší. Za stavu 0:3 sme troška zodvihli hlavu, priblížili sme sa a mali sme zopár šancí, pološancí. V závere sme to museli otvoriť a prišli chyby."

Chyby, to boli predovšetkým vylúčenia v najnevhodnejšom čase. Aj víťazný zásah z hokejky Jamesa Wisniewského necelú minútu po otvorení skóre padol v početnej nevýhode Slovenska: "Práve to sú detaily, ktoré musíme korigovať, niektoré vylúčenia boli vyslovene zbytočné. Stojí to mnoho síl, niektorí hráči sú na ľade viac, iní menej. V súčasnosti rozhodujú presilovky a oslabenia. Dostali sme veľa gólov v oslabení, dopustili sme sa viacerých zbytočných vylúčení, na tom musíme popracovať do budúcnosti."



Učenie a poučenie do budúcnosti sa v hodnotení utorňajšej prehry i celého turnaja skloňovali často. Mladá reprezentácia mala už v Pjongčangu nejednu príležitosť zabezpečiť si lepší celkový výsledok, ale nedokázala potvrdiť úvodné prekvapujúce víťazstvo nad OŠzR: "Pre mladých hráčov to bolo zoznámenie sa s medzinárodným hokejom. Videli, čo na nich čaká, a aké budú nároky, keď sa budú posúvať dopredu. V prvom zápase sme prekvapili súpera, hrali sme výborne, mali sme všetko vo vlastných rukách. Takže určite sme sklamaní, ako sme skončili, medzi úspechom a neúspechom je nesmierne tenká čiara. Neoznačil by som to však za neúspech, v každom súboji hrali na hranici svojich možností, niekde stačil jeden gól, žiaľ, nepadol. Ani raz sme vyslovene nesklamali. Zdolali sme silných OŠzR, dvakrát sme hrali vyrovnane s USA."



Papierovo mala najľahšia cesta k bodom v B-skupine viesť cez Slovinsko, ktoré si pred vzájomným stretnutí rovnako ako SR pripísalo na úvod prekvapujúce víťazstvo a potom prehru s favoritom. Aj v tomto súboji doplatili Slováci na nedisciplinovať, prehra po samostatných nájazdoch ich odsúdila na kvalifikačný duel s USA, zatiaľ čo Slovinci hrali s Nórmi. Országh reagoval aj na otázky, či nebolo potrebné v predĺžení viac zariskovať: "Zvažovali sme rôzne varianty, no dôverovali sme nášmu brankárovi v nájazdoch. Slovinci majú svoju kvalitu, čo potvrdili aj proti USA. Zvíťazili nad nimi, čo bolo takisto dosť veľké prekvapenie. Proti nim to bol boj o každý kúsok ľadu, myslím si, že sa stretli dve vyrovnané mužstvá. Dostali sme dva góly v oslabeniach po zbytočných fauloch. To rozhoduje v dnešnom hokeji, dnes nevidíte extra pekné góly, hra 5 na 5 je vyrovnaná takmer v každom meraní síl. Hrali sme o druhé miesto, keby sme sa na ňom umiestnili, určite by sme dostali prijateľnejšieho súpera."

vyslaní redaktori TASR ak ph