Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia ZOH 2018

ZOH 2018:Favoritmi v sánkovaní sú Nemci, slovenským želiezkom je Ninis

Na archívnej snímke Jozef Ninis Foto: TASR/Michal Svítok

Na ZOH 2010 vo Vancouveri zatienila sánkarské zápolenia tragédia. Niekoľko hodín pred slávnostným ceremoniálom totiž po ťažkej havárii počas tréningu prišiel o život Gruzínec Nodar Kumaritašvili.

Bratislava 4. februára (TASR) - Sánkovanie ako už tradične rozprestrie svoje súťaže v prvej tretine zimnej olympiády. Muži a ženy absolvujú v ľadovom tobogane v Pjongčangu štyri jazdy, v kategórii dvojíc sa o medailistoch rozhodne už po dvoch jazdách. Po druhý raz bude súčasťou olympijského programu súťaž miešaných štafiet.

Sánkovanie zažilo olympijský debut na ZOH 1964 v Innsbrucku. Budovanie chladených dráh s lepšou aerodynamikou postupne viedlo k zvyšovaniu rýchlosti a vylepšovaniu traťových i štartových rekordov. Na ZOH 2010 vo Vancouveri zatienila sánkarské zápolenia veľká tragédia. Niekoľko hodín pred slávnostným ceremoniálom totiž po ťažkej havárii počas tréningu prišiel o život Gruzínec Nodar Kumaritašvili.

Slovensko obsadí v Pjongčangu rovnako ako v Soči všetky disciplíny, najväčším želiezkom v ohni bude Jozef Ninis. Skúsený reprezentant dosiahol počas uplynulého víkendu na ME v lotyšskej Sigulde životný úspech, keď v neolympijskom šprinte získal historické striebro. Olympijský debut zažijú Jakub Šimoňák a Katarína Šimoňáková, ktorá napriek nesplneniu kvalifikačných kritérií dostala od Medzinárodnej sánkarskej federácie (FIL) voľnú kartu. Slováci tak budú môcť postaviť aj štafetu. V súťaži dvojíc sa rovnako ako v Soči predstavia Marek Solčanský s Karolom Stuchlákom.

Medzi mužmi bude najväčším favoritom dvojnásobný obhajca titulu Nemec Felix Loch, na zlato však myslia aj úradujúci majster Európy Rus Semion Pavličenko, jeho krajan Roman Repilov, Lotyš Inars Kivlenieks či Rakúšan Wolfgang Kindl. Medzi ženami obhajuje zlato Nemka Natalie Geisenbergerová. K favoritkám patria aj jej krajanka Tatjana Hüfnerová či Ruska Tatiana Ivanovová. Medzi dvojicami ašpirujú na titul najmä dva nemecké tandemy - zlatí zo Soči Tobias Wendl s Tobiasom Arltom a Toni Eggert so Saschom Beneckenom.