Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia ZOH 2018

MEGADÁVKA športu na ZOH začína o pár hodín: Toto čaká fanúšikov

Trénerky slovenskej snoubordistky Klaudii Medlovej Kjersti Buaasová (vľavo) a Chanelle Sladicsová (vpravo) pózujú na olympijských kruhoch v olympijskej dedine v juhokórejskom Pjongčangu 6. februára 2018. Foto: TASR/YONHAP

Slovenský televízny divák to má ozaj rozhádzané - alpské lyžovanie v noci a za brieždenia, biatlon napoludnie, medzitým v rôznych časoch hokej.

Bratislava 9. feruára (TASR) - Zimná olympiáda v Ázii. Pre účastníkov boj s aklimatizáciu, pre fanúšikov v Európe ponocovanie a vôbec rozbúraná životospráva. Jazda proti času a s 8-hodinovým posunom dá zabrať ešte viac, ako let s časom na západný horizont zemegule. Slovenský televízny divák to má ozaj rozhádzané - alpské lyžovanie v noci a za brieždenia, biatlon napoludnie, medzitým v rôznych časoch hokej. Napríklad.

Program ZOH 2018 v Pjongčangu má aj svoju predstihovú fázu, lebo zjazdári absolvujú merané tréningy, skokani i akrobati kvalifikáciu a curleri už naostro začínajú mixami, aby sa zmestili do rámca hier. Súťaž krasokorčuliarskych družstiev má tiež svoju prvú časť ešte pred oficiálnym otvorením. Zo slovenského pohľadu program vo vydaní TASR obsahuje aj oznámené oficiality v olympijskej dedine a v Slovenskom dome. V každom prípade prvý veľký moment hier predstavuje otvárací ceremoniál. Našinec si príde na svoje v piatok 9. februára na pravé poludnie.

Ako si slovenský fanúšik zvykol, hneď v úvode sa pôjde najočakávanejšia individuálna súťaž, tentoraz jedna z dvoch najočakávanejších. Anastasii Kuzminovej robí v popularite milú konkurenciu ženský slalom, ale charizmatická biatlonistka aj tak predstavuje najsilnejšie želiezko v ohni na ukutie zlata.
Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na tréningu počas XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu v stredu 7. februára 2018.
Foto: TASR - Michal Svítok

V sobotu 10. februára sa v Pjongčangu pokúsi o tretí triumf v rade v jej obľúbenom šprinte. Ak by dokázala napodobniť Vancouver a Soči, vytvorila by epochálny míľnik, ťažko ešte niekedy niekým iným napodobiteľný, tobôž vymazateľný.

Prvé zhluky "slovenských" udalostí prináša pondelok. Petra Vlhová niečo po 2.15 absolvuje svoju prvú jazdu v Pjongčangu a po 6-tej ráno by sa mala vydať aj na trať druhého kola obrovského slalomu. Iné ako miesto v top10 by bolo pre ňu sklamaním, naopak, iste sa bude snažiť atakovať aj pódium.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pred odletom na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu na letisku Viedeň - Schwechat v sobotu 3. februára 2018.
Foto: TASR/Marko Erd

V tom čase by už malo byť známe počínanie Klaudie Medlovej v jej prvej súťaži, pravda, ak sa dostane do finále disciplíny slopestyle. No a potom napoludnie SEČ ďalšia silná akcia - Kuzminová sa (bezpochyby) predstav v biatlonovej stíhačke a podľa výsledku šprintu by mohla svoje ambície v týchto pretekoch rozvíjať aj Paulína Fialková.

Utorok ponúka tiež viacero slovenských športovcov, z nich bude zaujímavé sledovať lyžiarku Alenu Procházkovú v bežeckom šprinte.
Na snímke slovenská bežkyňa na lyžiach Alena Procházková pred odchodom prvej časti výpravy na ZOH 2018 v Pjongčangu v Bratislave 31. januára 2018.
Foto: TASR/Dano Veselský

No a na druhý deň, v stredu 14. februára je na programe slalom s Petrou Vlhovou a Veronikou Velez-Zuzulovou (2.15/5.45 SEČ), na pravé poludnie štartujú slovenské biatlonistky nevyspytateľnú 15-ku a o hodinu neskôr slovenskí hokejisti svoj turnaj. V prvom zápase narazia na najväčšieho favorita vo formáte bez NHL, hoci ten štartuje pod značkou Olympijských športovcov Ruska.

Druhý zápas svojej základne skupiny Slováci odohrajú proti USA v piatok 16. februára (napoludnie SEČ) a tretí (od 21.10) na druhý deň proti Slovincom. Druhá olympijská sobota prináša aj biatlonistky s hromadným štartom a teda aj Kuzminovú, ak sa rozhodne štartovať. Možno však bude šetriť sily na tímové súťaže. Štafetový mix si slovenský divák môže pozrieť v utorok 20. februára od 12.15, pravda, v tom čase je aj veľká možnosť zápasu hokejového mužstva v kvalifikácii o štvrťfinále. V tom termíne sú na programe dva duely, ďalšie dva varianty (ak Slováci nepostúpia senzačne priamo do štvrťfinále z prvého miesta v skupine alebo ako najlepší tím z druhých miest) sú v stredoeurópskom ponímaní po jednom zápase o 4.10 a o 8.40. Na druhý deň by v prípade kvalifikačného úspechu slovenskí hokejisti hrali v rovnako rozloženom termínovníku.

Vo štvrtok večer je ženská biatlonová štafeta a v piatok 23. februára to môže byť veselé ráno. Ak bude zjazdárka Vlhová štartovať v kombinácii a ak snoubordistka Medlová postúpi do finále Big Air. Spolu s krasokorčuliarkou Nicole Rajičovou (voľné jazdy) by tak tvorili najvýraznejšiu balík v čase približne od 2.00 do 7.00. A nasledujú semifinálové zápasy hokejového turnaja (8.40 a 13.10).
Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová.
Foto: TASR/AP


Slovenským vrcholom zimnej olympiády by mohla byť súťaž miešaných tímov, štvorica (s náhradníkmi šestica) by sa mala predstaviť v zostave takmer kopírujúcej vlaňajšie strieborné MS (plus k dispozícii Adam Žampa). K pútavému divadlu si je treba privstať na tretiu hodinu rannú. O 13.10 je úvodné buly hokejového zápasu o bronz a v záverečný deň, v nedeľu 25. februára sa finále odohrá od 7.10 SEČ. O 21.00 tamojšieho času (13.00 SEČ) zimný športový festival vyvrcholí záverečným ceremoniálom.


CELÝ PROGRAM ZOH 2018 V PJONGČANGU NÁJDETE TU.