Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia ZOH 2018

WADA odporúča MOV, aby používal staršie fľašky na uskladnenie vzoriek

Craig Reedie, šéfom WADA (Svetová antidopingová agentúra), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nádoby na odber moču zmenili dizajn po vypuknutí dopingového škandálu v Rusku. Po ZOH v Soči totiž vyšetrovatelia zistili, že Rusi s nimi manipulovali v prospech svojich reprezentantov.

Montreal 1. februára (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) odporúča Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV), aby používal na uskladnenie vzoriek moču fľašky z roku 2016. WADA krátko pred štartom ZOH v Pjongčangu zistila, že tie nové je možné bez väčších problémov manuálne otvoriť aj po zmrazení vzorky.

MOV vyjadril veľké znepokojenie nad správami, že nové nádoby na odber moču pri antidopingových kontrolách nespĺňajú požadované kritériá a preto v utorok vyzval predstaviteľov WADA, aby v tejto súvislosti zabezpečila integritu testovania športovcov v Pjongčangu. "WADA nás informovala, že je v kontakte s výrobcom fľašiek. Má našu plnú dôveru, že nájde riešenie tohto problému," uviedol MOV vo svojom stanovisku. Používanie nových fľašiek už pozastavila antidopingová agentúra vo Švédsku.

Nádoby na odber moču zmenili dizajn po vypuknutí dopingového škandálu v Rusku. Po ZOH v Soči totiž vyšetrovatelia zistili, že Rusi s nimi na domácich hrách manipulovali v prospech svojich reprezentantov.